Publicatie - Tijdschrift

West-Vlaanderen Werkt, 2020, 3: Kaas van de bovenste plank

Oorspronkelijke titel: Kaas van de bovenste plank
Publicatiejaar: 2020 Editie: 3 Aantal pagina's: 65

West-Vlaanderen is Belgiës kaasbastion

De productie van kaas in ons land en dan vooral van speciaalkazen zit in de lift. De West-Vlaamse kaasmakers nemen het voortouw in deze expansie. Opmerkelijk: circa 70% van alle Belgische kaas is made in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van Kenniscentrum West, dat is gebundeld in een nieuwe editie van het economisch kwartaaltijdschrift West-Vlaanderen Werkt.

Het is vooral een nieuwe generatie lokale ambachtelijke kaasfabrikanten die de jongste …

Online raadpleegbaar
Digitaal in de collectie
Fysiek in de collectie

Geselecteerde artikels (28)

Persartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Ontdek het Circular Materials Center in Kortrijk

The next generation is circular! Dat vinden alvast de huispartners van het Circular Materials Center (CMC) in Kortrijk, het onderzoeks- en opleidingscentrum voor de kunststoffen- en textielsector. Daarom ondersteunen POM West-Vlaanderen, Centexbel, KU...
Persartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Belgomilk Langemark gaat voor waterrecycling: West-Vlaamse mozzarella is populair

Mozzarella is een kaas die in de hele wereld bijzonder hoge toppen scheert. Vooral als ingrediënt van kant-en-klare maaltijden, bereidingen en natuurlijk ook in pizza. De associatie met Italië ligt voor de hand, maar de kaas wordt intussen in veel andere...
Vakartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Ambachtelijk versus industrieel

Ambachtelijke kaasmakerijen maken furore in ons land. Ze verrijken het Belgische kaaslandschap met innovatieve specialiteiten die menig gourmand laten watertanden. Deze lokale spelers pretenderen vooral gezondere producten te maken dan hun industriële...
Persartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Arne Hermans, ondernemer, wijnkenner en auteur: “Een droom realiseren vraagt inzet en actie”

Ondernemer-DNA
‘Arne Hermans, made people happy.’ Dat mag zijn grafschrift zijn. Dat is zijn ultieme droom. Mensen gelukkig maken. Hij doet dat op verschillende manieren. Met de online wijnshop en pop-upwinkel Feelgoodwines, via vastgoedbeheer voor studenten Diggit...
Persartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Biokazen zonder pasteurisatie: De missie van het Dischhof uit Keiem-Diksmuide

In de sector van de ambachtelijke kazen vormen biokazen een aparte niche. Een van de meest gekende Belgische rauwmelkse biokazen is Keiems Bloempje van kaasmakerij Het Dischhof uit de Diksmuidse deelgemeente Keiem. Kaasmaker Dries Debergh produceert zijn...
Persartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Belgomilk Moorslede maakt consumentenkaas: brug tussen vakmanschap en automatisering

Met de Belgomilk-fabriek in Moorslede heeft de Milcobel Groep een kaasmakerij die van vele markten thuis is. Met een vijftigtal recepturen is het assortiment erg breed en divers. Bovendien worden de kazen tot ver buiten de landsgrenzen geconsumeerd. Qua...
Persartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

De Moerenaar (Veurne): extra visibiliteit met eigen kaasmuseum

Kaasmakerij De Moerenaar uit Veurne zet als ambachtelijke producent sterk in op de zogenaamde korte keten. Het familiebedrijf houdt het hele proces van kaasmaken in eigen beheer. Via circulaire processen produceert het team rond Thijs Dewicke en Lien...
Vakartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Corona speelt West-Vlaamse economie parten

Het coranavirus leidde de voorbije maanden niet alleen tot een gezondheidscrisis, maar ook tot een economische crisis. In het derde kwartaal van 2020 evolueerden alle arbeidsmarktindicatoren negatief in West-Vlaanderen, met uitzondering van de niet-werkende...
Vakartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

De rol van kaas in een duurzame wereld

Vroeger kocht je kaas alleen op basis van smaak en budget. Vandaag spelen in dit aankoopproces ook ethische en religieuze overtuigingen een alsmaar grotere rol Zo bedankt een toenemende groep consumenten voor kaas met dierlijk stremsel. Veganisten gaan...
Vakartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Digitaliseringstraject maakt kmo’s weerbaar in crisistijd

De POM start met een digitaliseringstraject voor industriële kmo’s en lanceert initiatieven om de digital skills van werknemers en werkzoekenden te versterken.
Persartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Dupont Cheese: sleutelbedrijf in Belgisch kaasverhaal

Dupont Cheese (officiële naam: Kaasimport Jan Dupont nv) uit Brugge veroverde de laatste dertig jaar een stevige marktpositie in ons land. Wanneer je een stukje kaas uit West-Europa eet, is de kans erg reëel dat het door de handen van deze kaasverwerker...
Persartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Flandrien deed succesvolle switch van distributeur naar kaasmakerij: “Corona deed ons net groeien”

Dossier
Een eigen kaasmakerij starten, terwijl je al decennialang een groothandel bent? Het lijkt waanzin, maar Flandrien Kaas uit Wervik bewijst dat het kan. In geen tijd ontwikkelde het familiebedrijf zich tot een gewaardeerde speler in het Belgische kaaslandschap....
Vakartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Hoe komt de kaas aan de man?

Kaas is voor de Belgische consument het belangrijkste zuivelproduct. Maar hoe komt die kaas op ons bord of op onze boterham terecht? De distributiekanalen zijn de jongste 30 jaar duchtig door elkaar geschud. De traditionele kaasgroothandel is gedecimeerd.
Persartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Kaasboerderij 't Groendal gaat volledig voor authentieke Belgische kazen: plannen voor opening belevingscentrum uitgesteld

De liefde voor natuurlijke producten zit de familie Deweer al tientallen jaren in het bloed. Dit resulteerde drie jaar geleden in de beslissing om zich voluit op kaasproductie te focussen. Deze keuze ging gepaard met een forse investering. Niet zonder...
Persartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Kaasmakerij Passendale (Fromunion nv) overweegt uitbreiding: wonderlijk huwelijk tussen ambacht en industrie

Zelfs met 120 medewerkers omschrijft Kaasmakerij Passendale zich nog als quasi ambachtelijke producent. Traditioneel vakmanschap is de rode draad. De overname door Savencia Fromage & Dairy bracht daar naar eigen zeggen geen verandering in. Deze Franse...
Vakartikel
Publicatiedatum 10-11-2020
Bevat cijfers en/of statistieken

Kaasprofessionals gaan voor de top: Wie zijn de West-Vlaamse kaasmakers?

Sectorfocus
Er beweegt de jongste jaren heel wat bij de West-Vlaamse kaasmakers. Ze verruimen hun gamma, experimenteren met ingrediënten, mikken op de korte-ketenafzet en scoren hoog in kwaliteitswedstrijden. De jonge trekkers binnen de sector zijn ook volop aan...
Vakartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Kaaswinkels gaan voor doorgedreven productkennis

Het aantal fysieke kaaswinkels in onze provincie daalt. Er is toenemende concurrentie van de supermarkten die de lokale productenmarkt helemaal hebben ontdekt, en ook online boomt de kaas. Toch zien West-Vlaamse kaaswinkels de toekomst positief in. Met...
Vakartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Kazen (en kaasmakers) van bij ons

De slogan ‘Kazen van bij ons’ van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) kennen we allemaal. Dat er meer dan driehonderd Belgische kazen bestaan en dat die, naast onze bieren en chocolade, vaak in de topklasse staan, beseffen we ook...
Persartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Nick Spanhove van De Kaasconnaisseur hanteert de Donald Muylle-strategie

Dossier
Als softwaremakelaar en tegelijk kaassommelier en gewezen verkoper bij de grootste kaasgroothandel van ons land, combineert ondernemer Nick Spanhove het beste van twee werelden. Met zijn geesteskind De Kaasconnaisseur timmert de pientere Bruggeling aan...
Persartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Nieuwe ‘voltage’ voor Transfo

De Europese Commissie zet het licht op groen voor de uitbouw van een circulair en zelfvoorzienend energiesysteem op Transfo in Zwevegem. Transfo is een multifunctionele erfgoedsite van 10 ha van een oude elektriciteitscentrale. Het project RE/SOURCED...
Persartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Passendale heeft kaas gegeten van ondernemen

Passendale, deelgemeente van Zonnebeke, zou dolgraag verder investeren in ruimte voor bedrijven. De westhoekgemeente heeft goede relaties met de ondernemingen op haar grondgebied. Zo ook met kaasfabriek Fromunion en met de vzw die het kaasmuseum zuurstof...
Vakartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Plantaardige ‘kazen’ zijn hot

Voor onderzoeksgroep VEG-i-TEC (UGent Campus Kortrijk) is kaas een boeiende topic. Tijdens het productieproces wordt rauwe melk, naast een aantal andere processen, via fermentatie met melkzuurbacteriën omgezet naar kaas, een vast en smaakrijk product....
Persartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Nieuw elan voor Kaasmuseum

Passendale en kaas, ze vormen al jarenlang een onafscheidelijk duo. Het kaasmuseum ontstond in 1936 als bezoekerscentrum van de toenmalige kaasfabriek. Intussen evolueerde het naar een onafhankelijk privaat initiatief. In maart 2018 volgde een overname...
Vakartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Kaas, een 100% West-Vlaams streekproduct?

Absoluut! Met aandacht voor kleinschaligheid, smaak en authenticiteit zijn de West-Vlaamse kaasmakers zelfs beroemd buiten onze provinciegrenzen. Kaas maken is een traditionele ambacht met zorg voor kwaliteit, van koe tot rijpingskamer. Elke kaas heeft...
Persartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Twee connaisseurs over hun passie voor kaas

“Kaas is mijn hele leven!”, steekt Djamil Zenasni onmiddellijk van wal. In een vorig professioneel leven werkte hij in de coöperatieve kaasmakerij Het Hinkelspel. Vandaag is hij zetelmaker en stoffeerder in Brugge. Carla Schmidt, eigenares van de kaasspeciaalzaak...
Vakartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

West-Vlaanderen heeft er kaas van gegeten…

De motor achter het ‘inheemse’ kaasoffensief zijn niet enkel meer de twee ‘belegen’ vaste waarden onder de Belgische kaasmakers: Kaasmakerij Passendale en Belgomilk (bekend van Oud Brugge, Brigand,…). Een nieuwe generatie lokale ambachtelijke ondernemers...
Vakartikel
Publicatiedatum 10-11-2020
Bevat cijfers en/of statistieken

West-Vlaanderen is Belgiës kaasbastion: De binnenlandse productie en consumptie van kaas

Sectorfocus
De productie van kaas in ons land zit in de lift maar de binnenlandse consumptie slabakt. Het aandeel van de buitenlandse kazen op onze thuismarkt blijft torenhoog. Toch neemt het spectrum aan Belgische kazen toe. Een nieuwe generatie gedreven en ambachtelijke...
Vakartikel
Publicatiedatum 10-11-2020

Kaas biedt soelaas: Wat is kaas eigenlijk?

Van broodbeleg tot gratin, van kaasschotel tot smeuïge kaasfondue, van slaatjes tot pizza of lasagne: kaas is een erg populair zuivelproduct. Dankzij het uitgebreide palet aan smaken en toepassingsmogelijkheden eet bijna iedereen wel eens kaas, ongeacht...