Projectinfo / Gebeurtenis
West-Vlaanderen - De gedreven provincie
Coronacrisis (Covid-19)

Coronacrisis (Covid-19)

Labels
De coronapandemie, coronacrisis of COVID-19-pandemie is de uitbraak in 2019 en wereldwijde verspreiding in 2020 en 2021 van de ziekte COVID-19 en de gevolgen hiervan voor de samenleving. De veroorzaker is SARS-CoV-2. In december 2019 werd in de Chinese miljoenenstad Wuhan een cluster van symptomen van een "longontsteking van onbekende oorsprong" w…

De coronapandemie, coronacrisis of COVID-19-pandemie is de uitbraak in 2019 en wereldwijde verspreiding in 2020 en 2021 van de ziekte COVID-19 en de gevolgen hiervan voor de samenleving. De veroorzaker is SARS-CoV-2. In december 2019 werd in de Chinese miljoenenstad Wuhan een cluster van symptomen van een "longontsteking van onbekende oorsprong" waargenomen.

De coronacrisis in België was op 3 februari 2020 een feit, toen het coronavirus SARS-CoV-2 werd vastgesteld bij een van de negen Belgische geëvacueerden die de dag ervoor met een vliegtuig arriveerden uit de Chinese stad Wuhan. De verspreiding van het virus ging vanaf 1 maart in stijgende lijn. Oorzaak hiervan was dat velen die tijdens de schoolvakantie in Noord-Italië op skivakantie waren geweest, terug naar het werk of naar school gingen. België riep op 1 maart fase 2 uit van het zogenaamde "Corona-noodplan". Als de overheid het overzicht zou verliezen van wie er in contact waren gekomen met geïnfecteerden, dan zou fase 3 uitgeroepen worden.

Op 6 maart besloot de regering dat scholen met hun leerlingen tijdelijk geen reizen naar Italië mogen ondernemen. De eerste Nationale Veiligheidsraad komt samen op 10 maart 2020. Thuiswerk wordt aanbevolen, waar mogelijk. Op 12 maart besloot de Belgische federale regering dat vanaf 13 maart strengere maatregelen van kracht zouden zijn. Lessen in kleuter-, lager en middelbaar onderwijs werden geschorst vanaf 16 maart. Hogescholen en universiteiten zetten massaal in op afstandsonderwijs. Alle evenementen worden afgelast. Pretparken en musea werden gesloten, net zoals cafés, restaurants en discotheken. De Vlaamse regering sloot de lokale en regionale dienstencentra en er werd geen bezoek meer toegelaten in woon-zorgcentra.

Op 18 maart startte de eerste lockdown: tot 5 april sloten alle niet-essentiële winkels. Enkel voedingswinkels en apotheken bleven open. Thuiswerken werd de norm in België. Alle niet essentiële verplaatsingen waren verboden, buiten wandelen, joggen of fietsen werd wel aangeraden. Op 20 maart besloot de regering om de grenzen grotendeels te sluiten. Een aantal van die maatregelen werden verschillende keren verlengd. 

Op 24 april besloot de Nationale Veiligheidsraad tot een exitstrategie. In mei, juni en juli kwam er een geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen, in verschillende fases en mits voorwaarden qua hygiëne en afstand. Er kwamen veiligheidsnormen om opnieuw in een bedrijf te kunnen werken, stoffenwinkels mochten open (om mondmaskers te helpen maken), ieder gezin kreeg zijn eigen sociale 'bubbel', scholen konden gespreid open, ... Eind juli steeg het aantal besmettingen opnieuw: er kwamen nieuwe beperkingen i.p.v. versoepelingen. 

De nieuwe federale regering verscherpte op 6 oktober de coronamaatregelen. Op 30 oktober startte een nieuwe lockdown. 

Een groot deel van de economie van België wordt negatief beïnvloed door de overheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het virus. De verschillende regeringen stelden economische hulpplannen op om werklozen, zelfstandigen en bedrijven te ondersteunen. 

Eind 2020 wordt de vaccinatiestrategie in België uitgewerkt. Het vaccin werd gratis verdeeld via verschillende tijdelijke vaccinatiecentra. 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_Belgi%C3%AB
Datum bronvermelding: 13/08/2021