Artikel - Vakartikel

UGent onderzoekt restwarmtebenutting in voedingsindustrie binnen project Rethink Energy 4 Food

Oorspronkelijke titel: Waarom warmte en koeling geen tegengestelden hoeven te zijn: synergie in de voedingssector
Bron: flandersfood.com
01-01-2018
Publicatiedatum: 29-07-2025

Warmte en koeling worden in de voedingsindustrie doorgaans als afzonderlijke processen gezien, hoewel ze tegelijk opgewekt kunnen worden in geïntegreerde systemen. Een studie van Universiteit Gent toont aan dat technologieën zoals cascade-dampcompressie, absorptiekoelmachines en de omgekeerde Braytoncyclus restwarmte nuttig kunnen valoriseren. Dit leidt tot lagere energiekosten en verminderde CO₂-uitstoot, al vormen hoge investeringskosten en onbekendheid met de technieken nog drempels voor bred…

Bron: https://www.flandersfood.com/nl/artikel/2025/waarom-warmte-en-koeling-geen-tegengestelden-hoeven-te-zijn-synergie-de-voedingssector - 31-07-2025
Online raadpleegbaar
Digitaal in de collectie
Je hebt niet genoeg rechten om dit te raadplegen