Volgens een document uit 2021 geeft het rapport ‘The EU Fish Market 2021’ een helder en doorlopend beeld van de Europese visserij- en aquacultuurmarkt, waarbij productie, handel, consumptie en prijsontwikkelingen in samenhang worden beschreven.
In 2021 was de totale productie van visserij- en aquacultuurproducten in de EU 3,70 miljoen ton, terwijl de import fors hoger lag op 7,68 miljoen ton. De export bedroeg 1,97 miljoen ton en het totale aanbod kwam uit op 11,38 miljoen ton. Dit leidde tot een ‘apparente consumptie’ van 9,41 miljoen ton binnen de EU, wat aangeeft dat de EU voor haar visconsumptie sterk afhankelijk is van importen.
De zelfvoorzieningsgraad (de mate waarin de EU haar visconsumptie dekt met eigen productie) daalde opnieuw in vergelijking met eerdere jaren en kwam in 2019 uit op 41,2%. Dit weerspiegelt de structurele daling van de Europese aanvoer, vooral door dalende vangsten in EU-wateren, en de toename van importen.
Binnen de productie speelt de aquacultuursector een groeiende rol. Zo steeg de productie van gekweekte zeebaars en zeebrasem in de EU in 2021 met een verwachte groei van 6-9%, ondanks een lichte daling in 2020 door de coronapandemie. Tegelijkertijd leidden beperkingen in de Turkse productie tot hogere importprijzen in de EU.
De internationale handel in visproducten bleef intensief, ondanks enkele uitdagingen zoals Brexit en de pandemie. Importen van hele tonijn en tonijnfilets stegen in 2020 respectievelijk met 7% en 11%, terwijl de exportwaarde van hele tonijn voor het eerst lager was dan de importwaarde.
De prijzen in de sector lieten een gemengd beeld zien. Terwijl de prijs voor Atlantische makreel daalde met 4% in 2021 vergeleken met 2020, stegen de prijzen van gekweekte Turkse zeebaars met 20% door aanbodbeperkingen. De consumentprijzen voor vis en zeevruchten stegen gemiddeld met 1% in de eerste helft van 2021 vergeleken met dezelfde periode in 2020.
De coronapandemie had in 2020 een forse impact, met name door verstoringen in de toeleveringsketen en lagere prijzen van brandstoffen die de operationele kosten voor de visserij verlaagden. In 2021 keerde deze trend echter om, met sterk stijgende brandstof- en elektriciteitsprijzen, waardoor de sector opnieuw onder druk kwam te staan.
Tot slot werd in het rapport benadrukt dat het consumentengedrag zich aanpast aan deze trends: terwijl de vraag naar verse producten stabiel bleef, steeg vooral de consumptie van verwerkte producten zoals ingeblikte tonijn. De voortdurende verschuivingen in consumptie, productie en handel illustreren hoe de EU-vismarkt zich dynamisch aanpast aan wereldwijde en lokale ontwikkelingen, met steeds meer nadruk op duurzaamheid en importafhankelijkheid.