Het rapport, opgesteld door PAN Europe en GLOBAL 2000, onderzoekt de aanwezigheid van trifluorazijnzuur (TFA) in wijn uit tien Europese landen. TFA is een korteketen-PFAS en afbraakproduct van F-gassen en PFAS-houdende pesticiden. De stof is persistent, mobiel en moeilijk afbreekbaar in het milieu.
In totaal werden 49 wijnstalen onderzocht, waaronder wijnen uit België. In de geanalyseerde Vlaamse wijn werd een TFA-concentratie van 310 µg/kg vastgesteld, de op een na hoogste waarde in het onderzoek. Ter vergelijking: de huidige richtwaarde voor TFA in drinkwater in Vlaanderen is 15,6 µg/L, gebaseerd op een dagelijkse waterconsumptie van 2 liter. De mediane concentratie TFA in jonge wijnen (2021–2024) bedroeg 110 µg/L, met pieken tot 320 µg/L – waarden die tot honderd keer hoger liggen dan de gemiddelde TFA-concentraties in Europees oppervlakte- en drinkwater.
De studie bevestigt dat er sinds 2010 een sterke toename is van TFA-concentraties in wijn. In oude wijnen van voor 1988 werd geen TFA aangetroffen. In jonge wijnen werden daarnaast ook resten van 18 verschillende pesticiden gevonden. Wijnen met hogere TFA-waarden bleken ook gemiddeld meer pesticiden te bevatten.
De resultaten worden ondersteund door eerdere EU-metingen, zoals een studie van het EU Reference Laboratory CVUA Stuttgart in 2017. Toen werd in Europese wijnen een mediaan van 50 µg/L TFA gevonden. In 2025 is dit verdubbeld.
Het rapport vermeldt dat de detectie van TFA in wijn kan wijzen op wijdverspreide milieucontaminatie via bodem, water en lucht. De Vlaamse overheidsdienst Departement ZORG wordt in het rapport vermeld als één van de instellingen die een gezondheidskundige richtwaarde heeft opgesteld. In 2024 stelde deze dienst een aanbevolen dagelijkse inname voor van 2,6 µg/kg lichaamsgewicht – een strengere norm dan eerder Europees werd voorgesteld.
Volgens de auteurs zijn PFAS-houdende pesticiden en F-gassen belangrijke bronnen van TFA-vervuiling. Organisaties zoals Bond Beter Leefmilieu en PAN Europe roepen in het rapport op tot een verbod op PFAS in pesticiden om verdere verspreiding in voedsel en leefomgeving te voorkomen. Ook milieuchemicus Helmut Burtscher-Schaden wijst in het rapport op de alarmerende stijging van TFA-concentraties sinds 2010. Professor Michael Müller (Universiteit Freiburg) bevestigt deze stijgende trend in eigen analyses van wijnstalen.
In de steekproef worden wijnen getest uit Oostenrijk, België, Kroatië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Luxemburg en Spanje. Ze werd uitgevoerd in samenwerking met leden en partners van PAN Europe: Oostenrijk (GLOBAL 2000), België (Nature & Progrès en Bond Beter Leefmilieu), Kroatië (Earth Trek), Frankrijk (Générations Futures), Duitsland (PAN Germany), Griekenland (Ecocity), Hongarije (MTVSZ/Friends of the Earth Hungary), Luxemburg (Mouvement Écologique), Spanje (Ecologistas en Acción) en Zweden (Naturskyddsföreningen).