Het rapport blikt terug op zes jaar intense werking, in een periode die getekend werd door pandemie, energiecrisis en klimaatuitdagingen. WVI ondersteunde in deze jaren 54 West-Vlaamse gemeenten op het vlak van klimaat, ruimte, wonen, mobiliteit, energie, digitalisering en intergemeentelijke samenwerking.
Enkele kernpunten uit het rapport:
Klimaat en energie
WVI begeleidde in de periode 2020–2024 de opmaak van 16 klimaatplannen, goed voor 40 deelnemende gemeenten, binnen het kader van het Burgemeestersconvenant 2030. De organisatie trad op als territoriaal coördinator en ondersteunde zowel de inhoudelijke uitwerking als de rapportering. Daarnaast werd actief ingezet op circulaire economie, energie-efficiëntie en renovatiebegeleiding. Met projecten als ThermAI en FOSSTER werden digitale en AI-gestuurde toepassingen ingezet om renovatieadvies te versnellen. Ook de uitbouw van hernieuwbare energieclusters op bedrijventerreinen kreeg vorm, met aandacht voor participatie en lokale verankering.
Wonen
Tussen 2019 en 2024 realiseerde WVI 64 woonprojecten in verschillende stadia, waarvan er 33 in verkoop werden gebracht. In totaal werden 427 kavels en 121 appartementen verkocht. Het aantal verkochte woonentiteiten kende echter een daling: in 2024 werden slechts 29 entiteiten verkocht tegenover 153 in 2021. In Knokke-Heist werd een vernieuwend project met 24 betaalbare huurwoningen opgetrokken in de wijk Heulebrug, als antwoord op de stijgende woondruk. Dit pilootproject richt zich specifiek op jonge gezinnen en werd uitgewerkt in samenwerking met het Betaalbaar Verhuurkantoor.
Ondernemen
WVI werkte in deze periode aan de ontwikkeling of herinrichting van 58 bedrijventerreinen, samen goed voor 621 hectare bruto-oppervlakte. Daarbij lag de focus op duurzame gebiedsinrichting, reconversie van bestaande sites, en het stimuleren van ruimte-efficiënt gebruik. Voorbeelden van belangrijke projecten zijn onder meer de reconversie van de Suikerfabrieksite in Veurne, het bedrijventerrein Krommebeek in Roeselare en uitbreidingen in onder andere Tielt, Wingene en Zedelgem.
Mobiliteit en deelwagens
WVI begeleidde sinds 2019 de herziening of opmaak van 17 gemeentelijke mobiliteitsplannen en voerde diverse mobiliteitsstudies uit. Daarnaast kreeg WVI het penhouderschap voor de uitrol van deelmobiliteit binnen vier vervoerregio’s. In 2024 werden in 48 West-Vlaamse gemeenten deelwagens uitgerold via een centrale aanbesteding, goed voor 96 voertuigen – zowel conventionele als elektrische deelwagens.
Digitalisering
Via projecten zoals NextGen Lokale Besturen en ThermAI ondersteunde WVI de digitalisering van gemeentelijke dienstverlening, energiebewustzijn en data-inzichten. Gemeenten in de regio Westhoek konden bijvoorbeeld dankzij NextGen burgers via één digitaal loket 24/7 toegang bieden tot hun dienstverlening. Ook in het kader van klimaatbeleid en renovatie werd digitalisering ingezet via dronetechnologie, AI en mobiele energieloketten..
Intergemeentelijke samenwerking
De samenwerking tussen gemeenten kreeg verder vorm via gedeeld personeel, gezamenlijke projecten en kennisplatformen. WVI ondersteunde 28 gemeenten met handhaving via intergemeentelijke toezichthouders en verzorgde milieuevaluaties en stedenbouwkundig advies. Er werden meer dan 100 stedenbouwkundige dossiers begeleid en tientallen subsidietrajecten voorbereid of gecoördineerd.