De Vlaamse Waterweg nv (DVW) presenteert in haar ondernemingsplan 2025 een strategisch overzicht van haar geplande activiteiten en investeringskeuzes, ingebed in de bredere beleidsvisie Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) 2024-2029. DVW wil tegen 2030 de onderhoudsachterstand van haar waterinfrastructuur volledig wegwerken, binnenvaart versterken, bijdragen aan klimaatdoelstellingen en innovatie stimuleren.
Kernacties en strategische doelen
1. Infrastructuur en investeringsplanning
DVW werkt aan een nieuw Geïntegreerd Investeringsplan (GIP 2.0), dat transparantie en budgettaire dekking biedt. Grote investeringen gaan naar robuuste infrastructuur: o.a. Leie-as (Seine-Schelde), kanaal Roeselare-Leie, en nieuwe klasse Vb-sluizen op de Boven-Schelde. Het onderhoud wordt gestuurd via assetmanagement (ISO55001), met een duidelijke focus op risicoanalyse en duurzaamheid..
2. Jaagpaden en fietsinfrastructuur
DVW blijft jaagpaden onderhouden als belangrijke schakels in het fietsnetwerk. Via een beleidsvisie (2023) zet men in op verkeersveiligheid, hoffelijkheidscampagnes en conflictvermijding met watergebonden logistiek. Verlichting, winterdiensten en snelheidsbeperkingen maken deel uit van dit beleid.
3. Binnenvaart en logistiek
Binnenvaart wordt gestimuleerd als alternatief voor vrachtvervoer over de weg. DVW werkt hiervoor samen met havens (o.a. Zeebrugge, Gent, Antwerpen), investeert in terminalinfrastructuur en digitale diensten (EuRIS) en zet in op walstroom, digitalisering van vaartijdregistratie en bemanningsvoorschriften
Ook in West-Vlaanderen – o.a. kanaal Roeselare-Leie – lopen gebiedswerkingen voor watergebonden bedrijvigheid en multimodale ontsluiting.
4. Duurzaamheid en innovatie
DVW neemt het voortouw in vergroening via de Green Deal Binnenvaart (emissiemetingen, alternatieve brandstoffen), Smart Shipping (autonoom varen), circulair bouwen en slimme infrastructuur. Er lopen pilootprojecten rond onderwater- en inspectiedrones, waterkrachtcentrales (vb. Harelbeke, Genk) en aquathermie. Binnen het Seine-Schelde-project wordt de pompinstallatie van de sluis in Ooigem verduurzaamd.
5. Waterveiligheid en klimaatadaptatie
Waterweerbaarheid is topprioriteit. Grote programma’s als het Sigmaplan, IJzerbekken (Weerbare Westhoek), Dendervallei en Maasbeheer blijven lopen. DVW ontwikkelt gebiedsgerichte watersysteemvisies om onder meer overstromingsrisico’s en droogte aan te pakken. In 2025 komt er meer focus op slim peilbeheer en buffering (vb. in Menen en Sint-Baafs-Vijve).
6. Organisatie en personeel
DVW wil uitgroeien tot een ‘wel-organisatie’, met aandacht voor welzijn, diversiteit, veiligheid en risicobeheer. Er wordt gewerkt aan een digitale werkplek, betere onboarding, monitoring van personeelsdata (o.a. vrouwen in leidinggevende functies, personen met een arbeidshandicap), en het delen van informatie via open data.