In dit jaarverslag vindt u een beschrijving van de activiteiten van het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT vzw) in 2024. Het VCBT is als lid van het Samenwerkingsverband Praktijkcentra Plant verantwoordelijk voor onderzoek, voorlichting en dienstverlening met betrekking tot bewaring en kwaliteit van tuinbouwproducten. In 2024 werd de koelinfrastructuur van het VCBT vernieuwd met steun van de VLIF. Er werd gekozen voor een koelsysteem op basis van propaan. Dit milieuvriendelijke koelmiddel voldoet aan de Europese F-gassenverordening. Bijkomend heeft het VCBT geïnvesteerd in een beperkte upgrade van de sturing van de installatie voor bewaring onder gecontroleerde atmosfeer. Deze aanpassing geeft de mogelijkheid om bewaring onder dynamische gecontroleerde atmosfeer toe te passen in 14 units
en eveneens ethyleen te meten. Bovendien wordt de bedrijfszekerheid van de installatie verhoogd en is de rapportering veel uitgebreider dan met het huidige systeem. Dit geeft ons meer mogelijkheden voor bewaaronderzoek van hardfruit in het kader van het rassenonderzoek. Tenslotte werd ook een nieuwe titrator met automatische staalwisselaar aangekocht om nog sneller en efficiënter het titreerbaar zuurgehalte van fruit en groenten te kunnen bepalen.
Een groot deel van het onderzoek in het VCBT is toegespitst op tuinbouwproducten zoals tomaat, appel, peer en witloof die een belangrijk deel uitmaken van de Vlaamse tuinbouwproductie. Maar het onderzoek beperkt zich niet tot deze producten, en in principe kunnen telers en producentenorganisaties bij het VCBT
terecht met vragen rond kwaliteit en bewaring van alle tuinbouwproducten. Het VCBT doet ook ervaring op met nieuwe teelten zoals bataat, meloen en yacon. Zo werd in 2024 in het kader van een VLAIO-LA-traject onderzoek opgestart rond de bewaring van gember.Kennisverspreiding is een belangrijke taak van het VCBT. Naast deelname aan verschillende conferenties was het VCBT ook (mede)organisator van studiedagen rond koelmiddelen en houtig kleinfruit die werden bijgewoond door respectievelijk 40 en 48 deelnemers. Het VCBT organiseerde ook een internationale workshop waarop resultaten van het Europese project Enough rond strategieën om CO2-emissies in de voedingssector te reduceren werden voorgesteld.
Ook in 2024 werden de accreditaties van ISO-17025 en GEP (Goede Experimentele Praktijken) van het VCBT behouden. Dit bevestigt dat het centrum voldoet aan de internationale normen voor laboratoriumpraktijken en experimentele procedures. Na een geslaagde audit door BELAC kreeg het VCBT groen licht voor de uitbreiding van de accreditatiescope naar kleurmetingen van volledige kisten gevuld met fruit of groenten met behulp van een visiesysteem. Deze metingen vervangen kleurmetingen van individuele producten met behulp van een spectrofotometer. Met behulp van artificiële intelligentie worden deze beelden vertaald naar kleurwaarden. De nieuwe techniek laat niet alleen toe om sneller te meten maar geeft ook een meer volledig beeld van de kleur in tegenstelling tot de vroegere puntmetingen.