Het Wealth Report – Editie 2 (2025) biedt een diepgaande analyse van het vermogen van Belgische huishoudens. Waar de eerste editie uit 2024 eerder een momentopname gaf, onderzoekt dit rapport de dynamiek achter vermogensopbouw: hoe vermogens ontstaan, groeien en worden aangewend.
Een opvallende vaststelling is de stijging van het mediaanvermogen met 11,2% tot 277.231 euro, ondanks een inflatie van 4,4%. Die reële vermogensgroei wijst op een toename van de koopkracht. Toch blijkt dat vooral de rijkste huishoudens de sterkste absolute groei kenden, wat duidt op toenemende vermogensongelijkheid.
De belangrijkste bron van vermogensopbouw blijft het arbeidsinkomen, al spelen erfenissen, schenkingen, vastgoed, beleggingen en ondernemersactiviteiten een grotere rol bij de hogere vermogensklassen. De zogenaamde “baksteen in de maag” blijft bepalend: vastgoed is de grootste component van het vermogen, maar er is ook een duidelijke verschuiving merkbaar richting termijnrekeningen en meer diversificatie bij beleggingen.
Het rapport besteedt bovendien aandacht aan uitgavenpatronen: woning, gezondheidszorg en reizen behoren tot de grootste kostenposten. Er is een duidelijke verschuiving in bestedingspatronen naarmate huishoudens ouder worden. Jongeren focussen op vastgoed en gezin, terwijl ouderen vaker uitgeven aan gezondheid en reizen. Interessant is ook dat veel Belgen hun eigen vermogen onderschatten – slechts 8% weet het correct in te schatten – wat implicaties heeft voor financiële planning.
Daarnaast worden inzichten gedeeld over hoe Belgen sparen (voor onvoorziene uitgaven, pensioen en reizen), over risicoaversie en beleggingstypes, en over de rol van het aanvullend inkomen (zoals bonussen) bij het opbouwen van een spaarbuffer. Opmerkelijk is ook dat slechts 7% van de Belgen in crypto investeert, vooral jongere generaties.
Het rapport bevat bijdragen van onderzoekers Margaux Bearelle en prof. Koen Inghelbrecht (UGent) en een interview met Thierry Ternier, CEO van Keytrade Bank, over het passieve vermogensbeheer van veel huishoudens. Tot slot werpt het rapport een blik op het profiel van de rijkste 5%: zij beschikken over een nettovermogen van minstens 1,5 miljoen euro, hanteren een sterk gediversifieerde strategie en investeren meer in bedrijven, aandelen en vastgoed.
Het Wealth Report biedt beleidsmakers, academici, financiële instellingen en burgers een duidelijk beeld van de structurele en culturele kenmerken van vermogen in België anno 2025.
Deze tekst is automatisch gegenereerd door AI.