2024 was het eerste officiële werkjaar van het Regionaal Landschap Leie en Schelde (RLLS), actief in Zuid-West-Vlaanderen en ondersteund door de Provincie West-Vlaanderen. Dit jaarverslag toont een reeks realisaties op het vlak van biodiversiteit, landschapszorg, waterbeheer, natuureducatie, communicatie en participatie van burgers en lokale besturen.
Biodiversiteit en ecologisch beheer
RLLS zette sterk in op soortenbescherming, met gerichte acties voor de eikelmuis (Kortrijk), kamsalamander (Wervik), amfibieën (Kortrijk en Wevelgem) en zwaluwen (Wevelgem, Kuurne, Deerlijk, Spiere-Helkijn). In samenwerking met gemeenten werden meer dan 100 kunstzwaluwnesten geplaatst. Ook het West-Vlaams Kruisbestuiversplan kreeg vorm met bijenburchten en opleidingen in onder meer Zwevegem, Deerlijk en Wervik.
Landschapsprojecten en participatie
Via “Groene Prikkels” werden tal van verouderde of monofunctionele groenzones omgevormd tot ecologische, speelvriendelijke omgevingen, zoals in Kuurne, Lendelede, Kortrijk, Waregem en Menen. Het landschapsbeheer werd versterkt via acties zoals Goed Geknot en de aanleg van nieuwe poelen. In totaal werden 822 knotbomen gesnoeid en bijna 3.238 meter haag en heg aangeplant.
Waterbeheer en Blue Deal
Als onderdeel van het Vlaamse Blue Deal-programma werkte RLLS aan waterrobuuste landschappen. Voorbeelden zijn de screening van hemelwater- en droogteplannen in 13 gemeenten, de herwaardering van de Grote Spiere in Rollegem, en projecten rond waterinfiltratie, sponslandschappen en natuurontwikkeling in o.a. Zwevegem en Avelgem.
Educatie en recreatie
RLLS verwelkomde 573 leerlingen voor natuureducatieve activiteiten in Bergelen. Er kwamen Blob-gezinszoektochten in Wervik, Menen en Zwevegem. Ook het evenement "Into the Woods" in samenwerking met Wevelgem trok 1.200 bezoekers. Scholen in o.a. Kortrijk, Deerlijk, Wevelgem en Avelgem werden ondersteund bij vergroeningstrajecten.
Communicatie en participatie
De nieuwe communicatie-aanpak van het Regionaal Landschap was succesvol, met 137 persartikels en een nieuwsbrief die 54% openratio haalde. De Facebookpagina groeide met 30%, mede dankzij influencer-campagnes rond Blob. De samenwerking met lokale besturen, zoals voor gezamelijke KLE-regelgeving en communicatieacties, was cruciaal.
Lokale impact
De werking besloeg 13 gemeenten: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem. De rapportering per gemeente toont een sterke lokale verankering en maatwerk. Zo kreeg Kortrijk o.a. 82 klimaatbomen en 36 schaduwbomen, en kreeg Harelbeke erkenning op de VVOG-awards voor haar Groene Prikkel in de Reynaertwijk.