KennisWest

Draaiboek: Een mobiel lokaal dienstencentrum opstarten
West-Vlaanderen - De gedreven provincie
Publicatie

Draaiboek: Een mobiel lokaal dienstencentrum opstarten

Jaar uitgave 2016
Labels
Aantal pagina's 63
Taal Nederlands
In tegenstelling tot wat de benaming ‘mobiel lokaal dienstencentrum’ wellicht doet vermoeden, gaat het niet over een voorziening op wielen of om een truck die dorpen en wijken aandoet. Het gaat wel om het gebruik van bestaande gebouwen (sportcentrum, school, enz.) in wijken en dorpen voor de functies van een lokaal dienstencentrum…

In tegenstelling tot wat de benaming ‘mobiel lokaal dienstencentrum’ wellicht doet vermoeden, gaat het niet over een voorziening op wielen of om een truck die dorpen en wijken aandoet. Het gaat wel om het gebruik van bestaande gebouwen (sportcentrum, school, enz.) in wijken en dorpen voor de functies van een lokaal dienstencentrum. De werking van het lokaal dienstencentrum krijgt zo een veel groter bereik omdat er geen (nieuwe) vaste infrastructuur nodig is. Dezer dagen blijkt het inderdaad moeilijker om in elke wijk of in elke deelgemeente een infrastructuur voor de functies van een dienstencentrum neer te poten. Het werkmodel van het ‘mobiel lokaal dienstencentrum’ maakt het mogelijk om de dienstverlening tot dicht bij de beoogde doelgroepen te brengen, weliswaar zonder teveel in bakstenen te moeten investeren.

Het draaiboek toont de mogelijkheden van dit werkmodel:
Hoe eraan beginnen? Wat is daarvoor nodig? Hoe de functies van een dienstencentrum fijnmazig tot bij de bevolking brengen zonder één vaste locatie? Het draaiboek stoelt op de ervaring van Samenlevingsopbouw en de betrokken OCMW’s in Deerlijk en Wingene. Het kwam tot stand met de steun van de Provincie West-Vlaanderen.