Publicatie - Studie, onderzoeksrapport, analyse
West-Vlaanderen - De gedreven provincie
AB Réfugiés - Social: Project Taalhulpen West-Vlaanderen

AB Réfugiés - Social: Project Taalhulpen West-Vlaanderen

Oorspronkelijke titel AB réfugiés-social: project taalhulpen West-Vlaanderen | AB réfugiés-social: projet aides linquistiques Flandre Occidentale
Jaar uitgave 2021
Labels
Aantal pagina's 199
Taal Nederlands, Frans
In de Vlaamse openbare en sociale dienstverlening kan men een beroep doen op gecertificeerde sociaal tolken in gesprekken met anderstalige cliënten. Toch blijkt dat de vraag het aanbod overstijgt. Verschillende lokale besturen en voorzieningen over heel Vlaanderen vragen naar extra communicatieondersteuning. Ook in West-Vlaanderen.   Het Agentscha…
In de Vlaamse openbare en sociale dienstverlening kan men een beroep doen op gecertificeerde sociaal tolken in gesprekken met anderstalige cliënten. Toch blijkt dat de vraag het aanbod overstijgt. Verschillende lokale besturen en voorzieningen over heel Vlaanderen vragen naar extra communicatieondersteuning. Ook in West-Vlaanderen.
 
Het Agentschap Integratie en Inburgering, de Stad Kortrijk en de Provincie West-Vlaanderen sloegen daarom de handen in elkaar om het Project Taalhulpen West-Vlaanderen op te starten. Dit onderzoeksproject kadert binnen het Interreg-project AB Réfugiés - Social en wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
 
Het Agentschap onderzocht in dit project of taalhulpen een effectieve en kwalitatieve ondersteuning zijn bij de communicatie in de dienstverlening. De taalhulpen kregen daartoe eerst een korte training. Er werd vastgesteld dat taalhulpen inzetbaar zijn als er aan een aantal criteria voldaan wordt. Hoe taalhulpen werden opgeleid, welk profiel een taalhulp moet hebben en wanneer taalhulpen ingezet kunnen worden is te lezen in dit rapport.