KennisWest

Comeos magazine, 2016, 26
West-Vlaanderen - De gedreven provincie
Publicatie

Comeos magazine, 2016, 26

Is editie van Comeos Zoom
Jaar uitgave 2016
Issue 26
Taal Nederlands
10 - Akkoord varkensvlees: op de valreep  Het had heel wat voeten in de aarde, maar in de laatste dagen van 2015 werd onder impuls van de Minister van Landbouw Willy Borsus een akkoord bereikt over de steun aan varkenskwekers. Er zou een noodfonds komen dat de zeugenkwekers op korte termijn moet helpen, op voorwaarde dat er een fiat komt van …

10 - Akkoord varkensvlees: op de valreep 
Het had heel wat voeten in de aarde, maar in de laatste dagen van 2015 werd onder impuls van de Minister van Landbouw Willy Borsus een akkoord bereikt over de steun aan varkenskwekers. Er zou een noodfonds komen dat de zeugenkwekers op korte termijn moet helpen, op voorwaarde dat er een fiat komt van de Belgische en Europese mededingingsautoriteiten. De onderhandelingen binnen het ketenoverleg sleepten aan van augustus – wat duidelijk maakt hoe complex het dossier is.


12 - Weg met plasticzakjes 
Net wanneer zowel in Vlaanderen als in Wallonië akkoorden zijn afgesloten om samen het zwerfvuil aan te pakken, dreigt in het zuiden van het land een totaalverbod op plasticzakjes voor éénmalig gebruik. Wat voor de handel een onoplosbaar probleem is, want er zijn geen alternatieven. 

14 - E-commerce in 2015: kan de vlucht naar het buitenland gestopt worden? 
Het voorbije jaar spendeerden de Belgen 6.46 miljard euro aan online aankopen. Dat is vijftien procent meer dan een jaar eerder: e-commerce is nu goed voor 7.13 % van de totale omzet in de sector. Het slechte nieuws: steeds meer geld vloeit naar het buitenland. In 2015 werd bijna de helft van de online aankopen in (vooral) buurlanden gedaan. Onze economie verliest zo rechtstreeks drie miljard euro.