Bericht
West-Vlaanderen - De gedreven provincie
West-Vlaanderen lanceert Brexitplan

West-Vlaanderen lanceert Brexitplan

Publicatiedatum 11/04/2019
Labels
Taal Nederlands
Na het nieuw uitstel van de brexit besloot West-Vlaanderen om niet langer bij de pakken te blijven zitten. Op 11 april overlegde POM West-Vlaanderen met heel wat vertegenwoordigers van socio-economisch West-Vlaanderen om een brexitplan uit te dokteren. West-Vlaanderen roept de hogere overheden op om bij de Europese Commissie aan te dringen op een …

Na het nieuw uitstel van de brexit besloot West-Vlaanderen om niet langer bij de pakken te blijven zitten. Op 11 april overlegde POM West-Vlaanderen met heel wat vertegenwoordigers van socio-economisch West-Vlaanderen om een brexitplan uit te dokteren. West-Vlaanderen roept de hogere overheden op om bij de Europese Commissie aan te dringen op een specifiek brexitfonds. Daarnaast wil POM West-Vlaanderen zelf een West-Vlaams Fonds voor Regionale Reconversie (WVFR²) oprichten.

De brexit bedreigt meer dan 11.000 jobs in West-Vlaanderen, vooral in de sectoren logistiek, voeding, kunststoffen & rubber en textiel. Door de onzekerheid stellen bedrijven nieuwe investeringen en aanwervingen uit waardoor proactieve actie noodzakelijk is. In samenspraak met oa bedrijfsleiders uit de getroffen sectoren, UNIZO, Voka West-Vlaanderen, de sectorfederaties, FIT ontvouwde POM West-Vlaanderen een tweeledig brexitactieplan. West-Vlaanderen vraagt aan de Europese Commissie een specifiek brexitfonds in een grensoverschrijdende context met een budget van 250 miljoen euro.

West-Vlaams Fonds voor Regionale Reconversie

Daarnaast richt POM West-Vlaanderen met de steun van sociale partners, federaties, sectorfondsen en Vlaamse en federale agentschappen waaronder Flanders Investment & Trade (FIT) het West-Vlaams Fonds voor Regionale Reconversie (WVFR²) op. Vanuit verschillende kanalen willen we op korte termijn 80 miljoen euro mobiliseren om volgende vijf strategische doelstellingen te verwezenlijken:

  • het versterken van technologische en digitale kennis van werknemers, via bijvoorbeeld opleidingen (20 miljoen euro)
  • de uitbouw van onderzoeks- en testfaciliteiten gericht op West-Vlaamse speerpuntsectoren (25 miljoen euro)
  • het opstarten samen met FIT van een ondernemingsgericht ‘UK Activity plan’ (oa opzetten van een douane helpdesk in de haven van Zeebrugge, prospectie van nieuwe toeleveranciers en markten …)
  • de ontwikkeling van een bedrijventerrein voor de toekomst (20 miljoen euro): oa duurzame bedrijventerreinen waar kmo’s groene energie kunnen delen en het stimuleren van watergebonden transport
  • het opzetten van een grensoverschrijdende samenwerking ter versterking van bovenstaande elementen (5 miljoen euro)
Bron: pomwvl.be