Laatste update
30-03-2022
Bron: POM West-Vlaanderen
02-12-2020
Evenement - Studiedag
Datum
31
mei

Interprovinciale studiedag Sociale Economie

Bron: POM West-Vlaanderen
02-12-2020
Iedereen
Gratis mits registratie
31/05/2022 0:00:00 12:30
Locatie
Leuvenseweg 27, 1000 Brussel

Onze arbeidsmarkt staat in brand. Economische groei wordt vaak geremd door het gebrek aan arbeidskrachten. En toch, arbeidskrachten zijn er in overvloed. In Vlaanderen zijn er eind 2021 190.000 niet-werkende werkzoekenden. Daarnaast is er nog een groter aandeel van de beroepsbevolking inactief.

Een aantal werkzoekenden, en zeker ook een groot aantal inactieven, hebben een zekere afstand tot de arbeidsmarkt. Beide groepen zijn echter nodig om de werkzaamheidsgraad van 80% te bereiken die de Vlaamse regering voorop stelt. Om deze mensen aan het werk te krijgen en te houden is een gespecialiseerde aanpak en maatwerk nodig. Daarbij is de sociale economie van onschatbare waarde.

De vijf provincies trekken dus voluit de kaart van de sociale economie met als rode draad de samenwerking tussen sociale economie en het bedrijfsleven. Op die manier kunnen we antwoorden bieden op de uitdagingen op de arbeidsmarkt en ondersteunen we de honderden organisaties die zich elke dag inzetten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op maat tewerk te stellen.

Programma

 • 12u00 Ontvangst met broodjes
 • 13u00 Verwelkoming door Fons Leroy (Moderator)
 • 13u05 Sociale economie in het provinciale beleid met videoboodschap van de 5 gedeputeerden van Sociale Economie
 • 13u15 Kernpunten Vlaams beleid Sociale Economie met Hilde Crevits (Vlaams Minister voor Sociale Economie)
 • 13u30 Sociale economie in het hart van de economie: toelichting interprovinciale studie door Annelies Demeyere (Data-analist POM West-Vlaanderen) en Tanja Termote (Data & Analyse provincie Oost-Vlaanderen)
 • 14u00 Pauze
 • 14u30 Keynote: “Economie van de toekomst” door Jonathan Holslag (docent internationale politiek aan de VUB en politicoloog)
 • 15u30 Panelgesprek: goede praktijken op vlak van samenwerking tussen de reguliere en sociale economie. Gesprek met Lieven Bossuyt (Lichtwerk), Jos Vandikkelen (VELO), Johan Delauw (MAAAT), Tom Ketels (BEWEL) en Lieve Vermeiren (ARALEA), gemodereerd door Fons Leroy
 • 16u20 Doeners.be, de digitale matchingtool voor bedrijven om hun professionele businesspartner in de sociale economie te vinden. Uitleg door Mieke Frans (bestuurssecretaris Sociale Economie Vlaams-Brabant)
 • 16u30 Slotbeschouwingen door Fons Leroy (moderator)
 • 16u40 Netwerkreceptie en mogelijkheid tot één op één gesprekken met de projectadviseurs departement Werk en Sociale Economie
Bron: pomwvl.be - 29-03-2022
Kennisdomeinen
Mens en samenleving
Sociale economie
Werk en arbeidsmarkt
Trefwoorden
Werkzoekenden
Arbeidsmarkt in Vlaanderen
Activiteitsgraad
Georganiseerd door
Spreker
Jonathan Holslag
Hilde Crevits
Annelies Demeyere
Tanja Termote
Mieke Frans
Moderator
Fons Leroy